Duurzaam verwarmen
We hebben voor jou de antwoorden op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel weet je:
- Welke duurzame verwarmingsoplossingen er nog meer zijn behalve de alom bekende warmtepomp.
- Wat de voor- en nadelen zijn van deze oplossingen.
- Welke nieuwe technieken je kunt verwachten in de toekomst.
- Wat wij voor jou kunnen betekenen bij jouw verduurzamingsproject.
1. hybride warmtepomp
Voor het verwarmen van een huis zijn meer verduurzamingsopties dan je denkt. De bekendste en meest toegepaste oplossing is natuurlijk de warmtepomp. Maar wat je nu steeds meer ziet is de hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met jouw cv ketel. Als het echt koud wordt springt de cv ketel bij. Deze oplossing is dus niet volledig elektrisch. Je hebt nog wel een gasaansluiting nodig. De installatie vergt weinig aanpassingen. Hierdoor zie je deze warmtepomp steeds meer in bestaande woningen waar een normale warmtepomp niet haalbaar is. Ook de investering is een stuk lager, wat deze oplossing aantrekkelijk maakt. En toekomst-proof, want dit kan een mooie oplossing zijn met een waterstofketel.
2. Warmtepompboiler
Met een hybride warmtepomp verwarm je geen tapwater. Een eenvoudige oplossing die wint aan populariteit is een warmtepompboiler voor warm water. Een samenstelling van een boiler met een kleinere warmtepomp. Dit warmwatersysteem onttrekt warmte uit de lucht en zet deze energie om in warm water. De voordelen zijn simpel: lager gasverbruik en minder energiekosten. Ook verlaag je de co2 uitstoot en draag je bij aan een beter milieu. De terugverdientijd van een warmtepompboiler is nog geen 5 jaar en er zijn subsidiemogelijkheden voor de aanschaf. Voor optimaal rendement kies je voor aansluiting op pv en/of zon thermische panelen.
Het nadeel van deze oplossing is dat je niet onbeperkt warm water hebt. De boiler kan leeg gaan na lang douchen en moet opnieuw verwarmen. Het kiezen van de literinhoud van de tapwaterboiler is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de grootte van het gezin, type douche en de gelijktijdige piekvraag naar warm water van verschillende punten. Onze kenners kunnen jou hierover adviseren. Het grootste rendement haal je uit het combineren van een warmtepompboiler met een all-electric of hybride warmtepomp.
3. Slimme warmtepompen
Dit klinkt als science fiction maar deze energiebespaarder wordt al veel toegepast. Sommige warmtepompen in ons assortiment hebben een zogenaamde smart grid-contact: warmtepompen die zichzelf automatisch op het juiste moment aan en uitschakelen. Zijn er zonnepanelen? Dan is dit echt een interessante optie, vooral met de afschaffing van de terugdraaiende meter. Het zelfverbruik wordt namelijk gemaximaliseerd doordat de warmtepomp ingeschakeld wordt op het moment dat er overcapaciteit is vanaf de pv panelen.
4. Infrarood panelen
Een andere energiezuinige verwarmingstechniek is infraroodverwarming. In tegenstelling tot centrale verwarming wordt de massa verwarmd en niet de lucht. De opgewarmde materialen geven vervolgens warmte af aan de omgeving. Deze manier van verwarmen zie je veel als bijverwarming voor badkamer of als aanvulling op de warmtepomp. De techniek is zo doorontwikkelt dat er inmiddels probleemloos hele gebouwen en woonhuizen effectief worden verwarmd. Doordat de panelen relatief klein zijn kunnen ze mooi weggewerkt worden in het interieur.
5. Isoleren en ventileren
Er wordt natuurlijk flink geïnvesteerd in het isoleren van vloeren, wanden en plafonds, het afdichten van naden en kieren en het toepassen van isolerend glas. Als ventilatie vergeten wordt ontstaat er een ongezond binnenklimaat waarin vocht, (fijn)stof en CO2 zich flink ophopen. Dit kan gezondheidsklachten opleveren. Een gezond binnenklimaat zonder gezondheidsklachten en vochtproblemen begint bij ventilatie. Met de huidige woningbouw en renovatie worden woningen zodanig geïsoleerd dat een standaard ventileren niet meer voldoet. Er komt nauwelijks verse lucht naar binnen. Het is zeker aan te bevelen om bij nieuwbouw voor een balansventilatiesysteem te kiezen met een warmteterugwinning unit. Je creëert hiermee een gezond woonklimaat en je bespaart als al snel 20% op je energiebehoefte.
Vervuilde lucht wordt met een balansventilatiesysteem met WtW unit 24/7 afgevoerd en de ruimte wordt gevuld met verse lucht van buiten. De WTW-unit zorgt ervoor dat de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden.
6. Waterstof als energiedrager
Grote kans dat waterstof in de toekomst als energiedrager huizen gaat verwarmen. Op dit moment worden er al testen uitgevoerd in meerdere praktijkprojecten, bij veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren zou dit een ideale oplossing zijn. Deze toestellen, die nagenoeg dezelfde afmetingen hebben als bestaande cv ketels kunnen snel en eenvoudig uitgewisseld worden. De verwachting is dat de eerste modellen begin 2025 op de markt komen.
Op dit moment zijn er verschillende grote waterstofprojecten zoals in Eemshaven en op de Maasvlakte. De haalbaarheid van grootschalige productie, opslag en transport van groene waterstof wordt op dit moment onderzocht. Vanaf 2030 zou volgens de prognoses waterstof een grote rol gaan spelen in de energievoorziening van woningen en industrie.
Hoe kunnen wij helpen bij het verduurzamen
Voor het maken van een warmteverliesplan, ventilatieberekeningen en passend advies kun je bij ons terecht. Voor nieuwbouw kunnen we met het EPC rapport vrij eenvoudig een warmteverliesberekening maken.
Wij kunnen jou ook helpen bij het maken van een ventilatie- en balansberekening en een luchtkanalen plan voor type C en D systemen. Dit is belangrijk zodat het luchtdebiet goed is afgestemd op de lengte van het kanalensysteem. Op basis hiervan brengen we advies uit voor de benodigde materialen.
Of het nu gaat om elektrisch verwarmen, balansventilatie met warmteterugwinning, omgekeerd verwarmen via airco of warmtepompen een passend advies vinden we altijd belangrijk. En dat is niet altijd een warmtepomp. De uitdaging zit ‘m in het feit dat elke situatie anders is, zeker bij renovatie. Het is soms passen, meten en maatwerk. En wat wil de klant, wat is zijn doel: van het gas af, minder gas, de investering snel terugverdienen? Er volgt dan een advies volledig afgestemd op de wensen van jouw klant.
Bezig met verduurzaming en advies nodig? Neem contact op of loop eens binnen bij een van onze vestigingen, wij helpen je graag verder!