Dompelpompen

Hoe werkt een dompelpomp

Een dompelpomp is een handig hulpmiddel voor het wegpompen van water uit bijvoorbeeld een ondergelopen kelder, vijver of kruipruimte. Om een dompelpomp goed te gebruiken, plaats je deze in het water dat je wilt wegpompen en sluit je een afvoerslang aan. Vervolgens laat je de pomp zijn werk doen. Kies altijd een pomp die geschikt is voor de specifieke toepassing, zoals schoon water of vervuild water met vaste deeltjes.

Ben je op zoek naar een dompelpomp die past bij jouw situatie? Bekijk hieronder ons assortiment dompelpompen en vind de juiste oplossing.

Hoe werkt een dompelpomp?

Een dompelpomp is een handig hulpmiddel om water weg te pompen, bijvoorbeeld uit een ondergelopen kelder of een vijver. De werking is eenvoudig: de pomp wordt onder water geplaatst en zorgt ervoor dat het water automatisch wordt weggepompt via een aangesloten slang of leiding. Dit gebeurt doordat de pomp een motor heeft die het water opzuigt en verplaatst.

Wil je weten welke dompelpomp geschikt is voor jouw situatie? Bekijk hier ons assortiment dompelpompen of gebruik onze keuzehulp voor een persoonlijk advies.

Hoe werkt een dompelpomp met vlotter?

Een dompelpomp met vlotter biedt extra gemak omdat deze pomp automatisch aan- en uitschakelt afhankelijk van het waterniveau. De ingebouwde vlotter stijgt mee met het water. Zodra het water een bepaald niveau bereikt, schakelt de pomp in om het water weg te pompen. Als het water weer zakt, schakelt de pomp automatisch uit. Dit voorkomt drooglopen en zorgt voor een efficiënte werking.

Sommige dompelpompen met vlotter zijn geschikt voor schoon water, terwijl andere pompen ontworpen zijn om ook vervuild water met vaste delen te verwerken. Het juiste type dompelpomp kiezen is afhankelijk van jouw toepassing. Bekijk ons assortiment dompelpompen met vlotter en ontdek welk model bij jouw wensen past.

Dompelpomp aansluiten

Een dompelpomp aansluiten is eenvoudig, mits je de juiste materialen gebruikt en op een aantal zaken let:

  • Sluit de pomp aan op een geschikte stroombron. Zorg ervoor dat de aansluiting waterdicht is.
  • Bevestig een afvoerslang of tuinslang. Zorg dat de slang stevig vastzit en geen lekkages veroorzaakt.
  • Plaats de pomp op een vlakke ondergrond. Dit voorkomt dat de pomp omvalt tijdens gebruik.
  • Controleer of de vlotter goed beweegt. Dit is essentieel voor een automatische werking.

Vlotter dompelpomp werkt niet goed

Als de vlotter van een dompelpomp niet goed werkt, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Vuil of obstakels: Controleer of er vuil in de pomp of rondom de vlotter zit. Dit kan de beweging van de vlotter belemmeren.
  • Slijtage: Een vlotter kan na verloop van tijd verslijten, waardoor deze minder goed functioneert.
  • Onjuiste plaatsing: Als de pomp niet recht staat, kan de vlotter klem komen te zitten.
Zorg ervoor dat de vlotter altijd vrij kan bewegen. Werkt de vlotter niet meer naar behoren? Neem contact op met onze pompspecialisten voor advies of bekijk ons assortiment dompelpompen met vlotter .
Dompelpompen

Aansluiten van een dompelpomp

In deze video laat onze pompadviseur Rick zien waar je aan moet denken bij de aanschaf en hij geeft tips hoe je de dompelpomp het beste kunt aansluiten. Zo kun je snel aan de slag met het wegpompen van water!

Alle dompelpompen

Veelgestelde vragen over de werking van dompelpompen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de werking van dompelpompen. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem contact op met de klantenservice, ze staan graag voor jou klaar.

Veelgestelde vragen dompelpompen

  • Hoe werkt een dompelpomp?
    Een dompelpomp werkt door water weg te pompen met behulp van een motor. De pomp wordt ondergedompeld in het water en voert het af via een aangesloten slang of leiding.
  • Hoe werkt de vlotter van een dompelpomp?
    Een vlotter van een dompelpomp werkt door een schakelaar te activeren op basis van het waterniveau. Als het water stijgt, stijgt de vlotter, wat de schakelaar opent en de pomp uitschakelt. Hierdoor stopt de waterstroom en wordt overloop van de opslagtank voorkomen. Dit mechanisme zorgt voor efficiënte waterbeheer.
  • Hoelang moet een dompelpomp draaien?
    Een dompelpomp kan, zonder koelwater, enkele minuten veilig draaien. Draait deze te lang zonder water? Dan kan de pomp oververhit raken. Het is belangrijk om de pomp te controleren en te zorgen voor voldoende onderdompeling in water om een goede werking en langere levensduur te garanderen.
  • Hoe sluit ik een dompelpomp aan?
    Sluit de pomp aan op een stroombron, bevestig een afvoerslang en plaats de pomp op een vlakke ondergrond. Controleer of de vlotter goed beweegt.
  • Wat moet ik doen als de vlotter niet goed werkt?
    Controleer op vuil of slijtage en zorg dat de pomp recht staat. Werkt het nog steeds niet? Bekijk ons assortiment dompelpompen met vlotter.
  • Waar gebruik je een dompelpomp voor?
    Dompelpompen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder het leegpompen van overstroomde kelders, het oppompen van water uit diepe putten, en het circuleren of verplaatsen van water in vijvers en fonteinen. Ze zijn ideaal voor situaties die snelle en efficiënte waterverplaatsing vereisen.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.