Klantinterview: Ciqlo Aalten
Aardwarmte is efficiënt en geeft comfort in huis
"Warmtepomp kan in de zomer ook koelen"
De termen aardwarmte en geothermie worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Onterecht, aldus Rene Schuurman van het bedrijf Ciqlo uit Aalten. "In beide gevallen wordt weliswaar gebruikgemaakt van temperatuurverschillen in de aardkorst om energie te winnen, maar alleen bij geothermie hebben we te maken met dieper in de aarde gelegen warmtereservoirs met relatief hoge temperaturen." Warmtepompen voor aardwarmte gaan veel minder diep en lenen zich uitstekend voor ruimteverwarming van woningen en gebouwen. "Milieuvriendelijk, vrijwel geen onderhoud en met een extreem hoog rendement."
We spreken Rene Schuurman van het bedrijf Ciqlo bij Vloerverwarming Nederland. Niet vreemd als je weet dat beide bedrijven nauw samenwerken. Ciqlo is importeur van warmtepompen van Weider, al meer dan dertig jaar een toonaangevende fabrikant uit Oostenrijk. Toepassing van aardwarmte mag pas de laatste jaren in Nederland in de belangstelling staan, de technologie is al decennia oud en wordt in landen als Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland veelvuldig toegepast.
Overal toepasbaar
In principe kan aardwarmte overal worden benut, alleen heb je soms een beperking qua diepte voor de boorschacht in verband met onder andere waterwinning. "Maar dan is het nog steeds toe te passen", aldus Schuurman. "Een temperatuurverschil van maar een paar graden is genoeg. Zonder beperkingen gaan we 150 tot 200 meter diep om het gewenste vermogen te bereiken. Dit wordt bepaald door de warmtecapaciteit die de warmtepomp moet leveren, waarbij het gewenste comfort in de woning altijd leidend is. Je kunt, afhankelijk van de geologie van de bodem, rekenen op een 'oogst' van ergens tussen de 30 en 40 Watt per meter sonde. Heb je 3 kW nodig, dan moet je dus 100 meter diep gaan."
Omgekeerde koelkast
"Een warmtepomp functioneert eigenlijk als een 'omgekeerde' koelkast", legt Schuurman het principe uit. "Het apparaat onttrekt een beetje opgeslagen energie aan de aarde of het grondwater, die voortdurend automatisch wordt aangevuld, en zet deze energie om in warmte voor ruimteverwarming en tapwater. Het is een zogenoemd gesloten systeem, waarbij een medium - meestal waterglycol - in een gesloten lus de warmte uit de aarde opneemt. Het medium dat naar boven komt, is tussen de 0 en 10 graden Celsius en gaat door een warmtewisselaar (verdamper). Door dit opgewarmde gas met behulp van een compressor te verdichten, verhoog je de temperatuur. Deze warmte geef je af aan je laagtemperatuur verwarmingssysteem in de condensor."
Hoog rendement
Toepassing van aardwarmte is milieuvriendelijk omdat de aarde de energieleverancier is en de warmtepomp zelf, die elektrisch wordt gevoed, heeft een extreem hoog rendement.
Schuurman: "Met circa 1 kWh aan stroom is 4 tot 6 kWh nuttige warmte op te wekken, geheel zonder emissie en reststoffen." Een ander belangrijk argument om voor een warmtepomp te kiezen, is het comfort: een continu aangenaam klimaat, ook in de zomer. Schuurman legt uit: "Met behulp van een extra koelset kan een warmtepomp de ruimtetemperatuur met circa 2 tot 5 graden Celsius verlagen. Het water van de vloer- of wandverwarming neemt de aanwezige warmte in de ruimte op en de warmtepomp voert deze naar een dieptesonde die de energie afgeeft aan de aarde. Omdat de compressor in dit geval uitgeschakeld blijft en alleen de circulatiepompen draaien, kost dit nauwelijks stroom. Maar je comfort gaat gigantisch omhoog. Vergelijk het maar met een Climatronic in een auto." Voor velen is de aanschafprijs echter een drempel; drie tot vier keer zo duur als een traditionele cv-ketel. Maar er is sprake van een omslag. Steeds meer wijken worden gasloos gebouwd en burgers worden milieubewuster. Volgens Schuurman bedraagt de terugverdientijd van een warmtepomp in Nederland gemiddeld 8 tot 12 jaar. De drie onderdelen - boorgat, warmtepomp en afgiftesysteem - zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten op elkaar worden afgestemd. Schuurman: "Daar gaat het in de praktijk vaak mis; iedereen doet een stukje, maar de samenhang ontbreekt. Een COP van een warmtepomp alleen zegt niks, het gaat om het rendement van de totale installatie. Samen met Vloerverwarming Nederland kunnen we complete concepten aanbieden."
Ontwikkelpartner
Van Wildkamp worden onder andere pompgroepen, Watts-regelingen, leidingwerk, koppelingen en naregelingssystemen betrokken. "Maar Wildkamp is voor ons ook een ontwikkelpartner", stelt Schuurman. "Wildkamp heeft leveranciers die kennis kunnen toevoegen. Dat is voor ons belangrijk. En niet te vergeten, hun netwerk met landelijke dekking. Wat we via internet bestellen, krijgen we binnen 24 uur op locatie geleverd. Daardoor zijn we flexibel en hoeven we geen eigen voorraad aan te houden. Wildkamp is ons magazijn, waardoor wij zelf meer geld in ontwikkeling kunnen stoppen."
Profiel Ciqlo Aalten
Rene Schuurman is via de wereld van grondboringen in aanraking gekomen met aardwarmte. Hij heeft zich als techneut volledig gespecialiseerd op het gebied van warmtepompen. Eerst in loondienst en sinds 2009 als zelfstandig ondernemer onder de bedrijfsnaam RSPO, wat staat voor Rene Schuurman Proces Optimalisatie. Nu er een samenwerking is ontstaan tussen Weider en Schuurman, wordt op het gebied van het installeren van warmtepompen voor aardwarmte geopereerd onder de bedrijfsnaam Ciqlo, gevestigd in Aalten. Ciqlo is de exclusieve importeur van Weider warmtepompen.
Vraag onze kenners
Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!
Telefoon
Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur
Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur
Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag