Werkhandschoenen

Werkhandschoenen

Op zoek naar handbescherming voor jouw werkzaamheden? Wildkamp heeft een ruim assortiment werkhandschoenen. Voor de juiste keuze in werkhandschoenen is het belangrijk te weten welke risico’s jouw werk met zich meebrengen en welke markeringen en/of normen vereist zijn.

PBM

Werkhandschoenen zijn een erg belangrijk onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die jou beschermen tegen verschillende gevaren op de werkplek. Afhankelijk van het type werkhandschoenen, geven ze o.a. bescherming tegen snijwonden, schuren, chemische blootstelling, elektrische gevaren, koude, hitte of andere schadelijke omstandigheden. Het is van belang dat de werkhandschoenen jou niet belemmeren in het werk en daarom is comfort ook erg belangrijk.

Maat werkhandschoenen

Het is belangrijk de werkhandschoenen voor aankoop te passen. Mocht het niet mogelijk zijn de handschoenen te passen voordat je ze koopt, dan is een oplossing de omtrek van jouw handpalm te meten om de juiste maat te bepalen.

Hieronder een indicatie voor het bepalen van de maat, dit is een leidraad. Om 100% zeker te zijn, moet je de handschoenen passen.

Maat werkhandschoenen 6 7 8 9 10 11 12
Handpalmomtrek (mm) 152 178 203 229 254 279 304

WerkhandschoenenMateriaal dip

Gedipte handschoenen in polyurethaan, pvc of latex beschermen je handen goed. Je hoeft je geen zorgen te maken over vuil of krassen. Bovendien passen deze handschoenen perfect en beperken ze je op geen enkele manier. Handschoenen gedipt in nitril zijn een ideale keuze voor het hanteren van gladde voorwerpen. De dip op werkhandschoenen biedt een combinatie van bescherming, grip, en duurzaamheid, waardoor ze geschikt zijn voor diverse werkomstandigheden en sectoren.

Toepassingen

Werkhandschoenen zijn er in verschillende materialen voor specifieke werkzaamheden. Op basis van het filter "Toepassing" of “Normering” kan een passende keuze worden gemaakt. Het kiezen van de juiste werkhandschoenen is essentieel om de veiligheid te waarborgen.

Veiligheidsvoorschriften

Werkhandschoenen vallen onder de groep Persoonlijke Beschermingsmiddelen (BPM) en moeten voldoen aan veiligheidsvoorschriften.

Markeringen

WerkhandschoenenDe BPM producten worden onderverdeeld in 3 categorieën.

  • Categorie 1 is een basis keurmerk, werkhandschoenen in deze categorie bieden minimale bescherming. Deze handschoenen worden voornamelijk toegepast in huis en tuin.
  • Categorie 2 beschermen tegen middelhoge risico’s, dit is de grootste groep. Er vindt jaarlijkse controle plaats bij productie plaats op het materiaal en op het product. Deze handschoenen worden professioneel gebruikt bij o.a. installatie, bouw enz.
  • Categorie 3 biedt bescherming tegen hoge risico’s met gevaar voor de gezondheid, hierbij kunt u denken aan chemicaliën, ioniserende straling, elektrische schokken en werken onder spanning.

Vanaf categorie 2 staan er pictogrammen met testresultaten op de handschoenen. Dit betekent dat de handschoenen zijn getest volgens de Europese Richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen 89/686/Eg of EU.

Normen

EN ISO 21420:2020

Dit is een internationale norm die algemene vereisten specificeert voor handschoenen die worden gebruikt voor bescherming tegen risico's. Deze norm biedt richtlijnen en specificaties voor de ontwerp- en constructieaspecten van beschermende handschoenen, inclusief de pasvorm, het comfort, en de eigenschappen die zorgen voor goede prestaties van de handschoenen.

EN 420

De EN 420-norm was de oorspronkelijke Europese norm die algemene eisen voor beschermende handschoenen specificeerde. Deze norm is inmiddels verouderd. EN ISO 21420 vervangt EN 420 en bevat geactualiseerde en uitgebreidere eisen.

EN 388

Beschermende handschoenen tegen mechanische risico's, dit is de meest voorkomende norm. Handschoenen worden getest op weerstand tegen schuren, snijden, scheuren en perforatie. Bescherming tegen mechanische risico’s wordt aangeduid met een pictogram met daaronder vier cijfers (prestatieniveau) waarbij de hoogte van het getal het weerstandsniveau tegen het betreffende risico aangeeft. Een “0” betekent dan onvoldoende en “X” is niet getest.

  • Het eerste getal beoordeelt de slijtvastheid op een schaal van 1 - 4 (hoe hoger het getal, hoe hoger de weerstand).
  • Het tweede getal beschrijft de snijweerstand van het mes op een schaal van 1 - 5.
  • Het derde getal geeft de scheurweerstand aan op een schaal van 1 - 4.
  • Het vierde getal geeft de punctie weerstand of perforatie weerstand aan op een schaal van 1 - 4.
  • Het vijfde getal bepaalt de snijweerstand van de handschoen in een test volgens EN ISO 13977. Elke handschoen die eerder niet is getest, moet deze test doorstaan. Het resultaat wordt weergegeven in de letters A - F (F staat voor de hoogste bescherming).
  • Het zesde getal beoordeelt de impactweerstand of schokbescherming. Een handschoen die de test doorstaat, krijgt het label P. 

Als er in een van de zes posities een X staat in plaats van het nummer, betekent dit dat de handschoen de test niet heeft doorstaan of dat de test niet van toepassing is op de geselecteerde handschoen.

EN 407

Bescherming tegen thermische risico’s. De handschoenen worden getest op diverse risico’s die kunnen ontstaan bij het werken met hitte en/of vuur. De EN 407 wordt aangeduid  met een pictogram met daaronder 6 cijfers, waarbij de hoogte van het getal het weerstandsniveau tegen het betreffende risico aangeeft.

  • Weerstand tegen ontvlambaarheid 1 – 4.
  • Weerstand tegen contacthitte 1 – 4.
  • Weerstand tegen geleidingshitte 1 – 4.
  • Weerstand tegen stralingswarmte 1 – 4.
  • Weerstand tegen kleine spatten gesmolten metaal 1 – 4.
  • Weerstand tegen grote hoeveelheden gesmolten metaal 1 - 4

EN 511

Bescherming tegen koude.

Bij vriesweer of in koelruimtes is het belangrijk om je handen te beschermen tegen de kou. Kies handschoenen die de tests van de EN 511 norm hebben doorstaan. De extra nummers bepalen opnieuw het risico waartegen de handschoenen beschermen.

  • A: Weerstand tegen geleidekoude (0 - 4).
  • B: Weerstand tegen contactkoude (0 - 4).
  • C: Waterdoorlaatbaarheid (0 = handschoen beschermt niet tegen binnendringend water; 1 = handschoen is waterdicht).

ISO 374-1:2016

Type A Handschoenen voor bescherming tegen hoge chemische risico's (U, V, W, X, Y, Z staan voor de codeletters voor chemicaliën die voldoen aan EN ISO 374-1:2016+A1:2018)

ISO 374-1:2016

Type B Handschoenen voor bescherming tegen middelmatige chemische risico's (X, Y, Z staan voor de codeletters voor chemicaliën die voldoen aan EN ISO 374-1:2016+A1:2018).

ISO 374-1:2016

Type C Handschoenen voor bescherming tegen lage chemische risico's.

EN ISO 374-3

In tests zoals beschreven in de norm EN ISO 374-3, wordt de tijd gemeten die een bepaalde chemische stof nodig heeft om door het materiaal van de handschoen te dringen. Dit wordt de permeatietijd genoemd, en het resultaat wordt gebruikt om de beschermende kwaliteiten van de handschoen tegen specifieke chemische stoffen te beoordelen.

EN ISO 374-5:2016

(Virus) Bescherming tegen gevaarlijke micro-organismen.
De codeletters voor chemicaliën die voldoen aan EN ISO 374-1:2016

A - Methanol / B - Aceton / C - acetonitril / D - Dichloormethaan / E - Koolstofdisulfide / F - Tolueen / G - Diethylamine / H - Tetrahydrofuraan / I - Ethylacetaat / J - n-heptaan / K - Natriumhydroxide 40 % / L - Zwavelzuur 96 % / M - Salpeterzuur 65% / N - Azijnzuur 99% / O - Ammoniumhydroxide 25% / P - Waterstofperoxide 30% / S - Fluorwaterstofzuur 40% / T - Formaldehyde 37%.

EN 421

Beschermende handschoenen tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting.

EN 381-7

Beschermende handschoenen voor kettingzagen.

EN 12477

Beschermende handschoenen voor lassers die bescherming bieden tegen hoge temperaturen en heet metaal.

DIN EN 1082

Bescherming tegen snij- en steekwonden door handmessen.

EN ISO 10819

Bescherming tegen mechanische trillingen en schokken, hand- en armtrillingen.

EN 60903

Bescherming bij werken onder spanning.

EN 61340 ESD

Bescherming van elektronische apparaten tegen elektrostatische verschijnselen.

CE FOODSAFE

Europese wetgeving met betrekking tot voedselcontactmaterialen (Richtlijn EC 1935/2004, EC 10/2011).

EN 1149-5 a EN 16350

Handschoenen voor werkzaamheden onder spanning voldoen aan de EN 1149-5 norm.

De antistatische handschoenen zijn ontworpen om de opbouw en ontlading van statische elektriciteit te voorkomen, waardoor ze geschikt zijn voor omgevingen waar elektrostatisch gevoelige apparaten (ESD) of materialen aanwezig zijn. Antistatische handschoenen worden meestal gebruikt in onder andere elektronicaproductie, cleanrooms, serverruimtes en datacenters, laboratoria, telecommunicatie en vliegtuigelektronica.

Wat kosten werkhandschoenen

De prijs van werkhandschoenen varieert en is afhankelijk van het type, materiaal en de kwaliteit.

Jouw persoonlijke werkhandschoenen aanbieding

Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor werkhandschoenen. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.

Werkhandschoenen kopen bij Wildkamp

Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment werkhandschoenen, voor elke situatie de juiste handschoen. Koop de gewenste werkhandschoenen in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.

Advies nodig bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen?

We helpen je graag! Wil je er zeker van zijn dat je met de juiste werkhandschoenen aan de slag gaat? Neem dan contact op met één van onze productspecialisten of kom langs in één van onze filialen voor het beste advies.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.